مفهوم امتداد در بیانات رهبر معظم انقلاب

چکیده مطلب این صفحه

مفهوم «امتداد» الهام گرفته از بیانات رهبر معظم انقلاب اسلامی در 22 اردیبهشت 1397 است: «در فلسفه و علوم عقلی بایستی حرکت خودمان را سرعت بدهیم. و خوشبختانه در جوامع شیعی و بخصوص در ایران علوم عقلی رشد بسیار خوبی داشته است؛ از گذشته هم همین‌جور بوده؛ دانشمندان و متفکّرین عقلی بزرگی در کشور ما […]

مفهوم «امتداد» الهام گرفته از بیانات رهبر معظم انقلاب اسلامی در 22 اردیبهشت 1397 است:

«در فلسفه و علوم عقلی بایستی حرکت خودمان را سرعت بدهیم. و خوشبختانه در جوامع شیعی و بخصوص در ایران علوم عقلی رشد بسیار خوبی داشته است؛ از گذشته هم همین‌جور بوده؛ دانشمندان و متفکّرین عقلی بزرگی در کشور ما و در مجموعه‌ی علوم اسلامی وجود داشته‌اند و حضور پیدا کرده‌اند که آثارشان هم هست. در این زمینه باید در علوم عقلی پیش برویم. غربی‌ها با امتداد فلسفه‌های خودشان، مسائل سیاسی، مسائل حکومتی، مسائل اجتماعی را حل کرده‌اند. من دیروز در نمایشگاه کتاب کتابهایی را دیدم که غربی‌ها نوشته‌اند، [در] تأثیر فلسفه در فوتبال؛ یعنی امتداد فلسفه حتّی به فوتبال! ببینید این امتداد دادنِ مسائل فکریِ خودشان به تمام عرصه‌های زندگی و میدانهای زندگی [است]؛ ما این کار را بایستی انجام بدهیم. ما ازلحاظ فلسفه قوی هستیم؛ فلسفه‌ی اسلامی از فلسفه‌ی غربی، قوی‌تر و ریشه‌دارتر و دارای استحکام بیشتر است، ولی بایستی امتداد آن در زندگی، محسوس باشد؛ قضاوت فلسفه‌ی ما در مورد حکومت، در مورد مسائل اجتماعی، در مورد اقتصاد، در مورد عموم مسائل تمدّن‌ساز بایستی معلوم باشد، روشن باشد.»

در ایران نیز … بنا بر تأکید رهبر معظم انقلاب اسلامی مبنی بر ضرورت تبیین امتداد اندیشه در پدیده‌های ملموس زندگی مردم، تعدادی از اندیشمندان و صاحب‌نظران متعهد، به فعالیت در این موضوع پرداختند.

پژوهش‌ در ایران و جهان

از سال‌های انتهایی دهه 1990 میلادی پروژه پژوهشی بزرگی در جامعه فلسفی و آکادمیک ایالات متحده برای تبیین امتداد جهان‌بینی‌ها و مفاهیم نظری موجود در آثار فرهنگی، هنری و رسانه‌ای مدرن تعریف شد. در این مجموعه بیش از 100 مورد از فیلم‌های سینمایی، سریال‌ها، برنامه‌های تلوزیونی، سبک‌های موسیقی، ورزش‌ها و … انتخاب گردید و بیش از چهارصد پژوهشگر در حوزه‌های فلسفه، جامعه‌شناسی، الهیات، تاریخ، رسانه و … از استادان دانشگاه‌های آمریکا، انگلیس، کانادا و …، در جایگاه هیئت تحریریه پروژه قرار گرفتند. این مجموعه پژوهشی توسط دو انتشارات Open Court و Blackwell  در قالب مجموعه کتاب‌هایی با عنوان «فرهنگ عامه و فلسفه» چاپ گردید.

در ایران نیز، همزمان با انتشار این مجموعه، بنا بر تأکید رهبر معظم انقلاب اسلامی مبنی بر ضرورت تبیین امتداد اندیشه در پدیده‌های ملموس زندگی مردم، تعدادی از اندیشمندان و صاحب‌نظران متعهد، به فعالیت در این موضوع پرداختند. از جمله استاد حسن عباسی در کرسی نظریه‌پردازی خود موسوم به «کلبه کرامت»، ذیل سرفصل‌های دکترین سینما، سینمای استراتژیک و … به معرفی این کتب و تبیین مبانی نظری آن متناسب با جهان بینی توحیدی اسلام پرداخت. همچنین استاد دکتر مجید شاه حسینی، مرحوم حجت الاسلام و المسلمین محمد‌حسین فرج نزاد نیز جزء پیشگامان تبیین امتداد اندیشه‌ها بوده‌اند.

هدف مجموعه تلویزیونی امتداد

هدف غایی و رسالت اصلی برنامه امتداد، تبیین پاسخ این سوال است که «آیا جهان‌بینی‌های مختلفی که تمدن، جامعه و زندگی امروز بشر بر اساس آن‌ها ساخته شده‌است، در مسیر «مشیت الهی» قرار داشته‌اند؟ آیا این طرح‌ها و اندیشه‌های تمدن‌ساز، در چهارچوب «نقشه خدا و هندسه الهی» تعریف شده‌اند»؟ اگر پاسخ این سوال منفی باشد، سعادتی برای بشر محقق نخواهد شد.

آخرین نوشته‌ها